Världens farligaste kvinnor – IKFF firar 100 år på Nobelmuseet - IKFF
Hem » Systersektioner » DR Kongo » Världens farligaste kvinnor – IKFF firar 100 år på Nobelmuseet

Världens farligaste kvinnor – IKFF firar 100 år på Nobelmuseet

Världens-farligaste-kvinnor-bildkarusell

Save the date: 30 oktober

Världens farligaste kvinnor – IKFF 100 år

Mitt under brinnande världskrig 1915 samlades 1136 kvinnor i Haag. De protesterade mot kriget och krävde sina rättigheter. De lade grunden till IKFF. Den 30 oktober firar vi 100 år av kamp för fred och frihet på Nobelmuseet i Stockholm.

Vi kan redan nu avslöja att ett spännande samtal kommer att äga rum under kvällen då Joy Onyesoh (ordförande IKFF Nigeria), Annie Matundu Mbambi (ordförande IKFF DR Kongo) och Sylvie Ndongmo (ordförande IKFF Kamerun) besöker Sverige. De kommer att dela med sig av sina erfarenheter av att arbeta för fred och kvinnors rättigheter från gräsrötterna till FN:s finrum. Kvinnor exkluderas från fredsprocesser och vapen ses fortfarande som ett legitimt sätt att lösa konflikter på. Hur kan vi gå en annan väg bort från militarism och förtryck? Vi är självklart även nyfikna på hur de ser på Sveriges feministiska utrikespolitik och hur vi i Sverige kan arbeta för fred.

Hope & Legacy är de ord som kommer att leda oss genom kvällen och är även namnet på den utställning som just nu visas på Nobelmuseet.

Ni kommer att få följa med på en resa genom ett sekel tillsammans med de som stått i täten i kampen mot krig och militarism, för fred och frihet.

Under kvällen har du möjlighet få en specialvisning av Nobelmuseets utställning som särskilt lyfter fram kvinnor som tilldelats Nobels fredspris vilket, trots att kvinnor ofta är ledande fredsaktörer, hittills bara är 16 stycken.

Det kommer även bjudas på musik med Tina Wilhelmsson och Melina Borglowespoken word med Mariama Jobe, berättelser ur vår historia, dans med JUCK, inspiration och så klart massor av pepp! Mer kommer! Makten har kallat oss världens farligaste kvinnor. Med 100 år i ryggen vill vi fira det viktiga arbete IKFF gjort men även tydligt markera att vår vision om en värld i fred är starkare än någonsin.

Vi vill dela denna kväll med Dig. Välkommen!

Datum: 30 oktober
Tid: 17.30-23.00
Plats: Nobelmuseet i Gamla Stan, Stockholm
Inträde: gratis! Vi är dock oerhört tacksamma för alla gåvor som gör det möjligt för oss att driva vårt arbete. Det kommer att finnas möjlighet att ge gåvor under kvällen.

Nobelmuseets bistro håller öppet under kvällen där du kan handla dryck och enklare mat.

Detta händer!
– Visning av Nobelmuseets utställning Legacy
– Malin Nilsson, generelsekreterare inleder
– Tina Wilhelmsson spelar IKFF:s jubileumsvisa
– Nobelmuseet om kvinnliga fredspristagare
– Spoken word med Mariama Jobe
– Samtal med Joy, Annie och Sylvie
– Dans med JUCK
– Musik med Melina Borglowe
– Mingel och musik

Kvällen anordnas i samarbete med Nobelmuseet.

Samtalet sker i samarbete med Europaåret för utvecklingssamarbete. Under året vill EU visa hur vårt bistånd och utvecklingssamarbete fungerar och visa att det leder till verklig och varaktig förändring. Mer information om Europaåret finner du här.

Inbjudan i PDF.

Relaterade artiklar