Kamerun - IKFF

IKFF Kamerun grundades av nuvarande ordförande Sylvie Ndongmo 2014. IKFF Sverige började redan då samarbetet med sektionen efter att de deltagit på vår regionala konferens i Sydafrika. Vi har sedan utvecklat vårt samarbete och tack vare Postkodsstiftelsen kan vi bidra till att stärka Kameruns lokala, nationella och regionala arbete. 2015 antogs de som en officiell sektion av kongressen i Haag.

Majoriteten av Kameruns befolkning är fransktalande men i västra Kamerun lever en engelsktalande minoritet som under lång tid varit marginaliserade. Sedan slutet på 2016 pågår en lågintensiv konflikt mellan engelsktalande separatister och regeringens säkerhetsstyrkor efter att fredliga demonstranter som krävde fler rättigheter och reformer för den engelsktalande befolkningen, blivit fängslade, skjutna och dödade av militärstyrkor.

Den militanta gruppen Boko Haram från Nigeria har sedan 2013 tagit sig över gränsen och genomfört ett stort antal attacker i Kamerun. De flesta attackerna utförs av självmordsbombare, många gånger av flickor. Sedan 2014 har Kameruns militärelit Rapid Intervention Brigade (RIB) fört en offensiv militäraktion mot Boko Haram. I jakten på Boko Haram har RIB även gjort sig skyldiga till våld mot civila.

IKFF Kameruns vision är ett land fritt från våld och väpnade konflikter. De arbetar för att stärka kvinnors deltagande i fredsförebyggande insatser och politiska processer samt att stärka kvinnorörelsen. Detta görs genom metoden Women’s Situation Room (WSR), en konfliktförebyggande metod och process som pågår under alla delar av en valprocess. WSR är dels en långsiktig process för att öka kvinnors deltagande som väljare, politiska kandidater eller aktörer, informatörer eller observatörer, dels ett fysiskt rum, ett callcenter, dit våld och oroligheter kan rapporteras under val. WSR-modellen har blivit erkänd som ”best practice” inom konfliktförebyggande arbete av FN och andra internationella aktörer.

IKFF Kamerun har sitt huvudsäte i Douala med lokalgrupper i provinserna Littoral, Centre, East, West och North West.

Läs mer