Blogg: Val i Afrikas största demokrati – förändring eller stagnation? - IKFF
Hem » Systersektioner » Nigeria » Blogg: Val i Afrikas största demokrati – förändring eller stagnation?

Blogg: Val i Afrikas största demokrati – förändring eller stagnation?

Den 23:e februari gick Afrikas största demokrati Nigeria till val. Vägen till valet var fylld av oroligheter och våldsamheter utbröt runtom landet inför och i samband med valet. Sent i tisdags den 26:e februari meddelades det att den sittande presidenten Muhammadu Buhari vann med 56 % av rösterna.

Nigeria president Muhammadu Buhari valdes om under presidentvalet 23:e februari 2019

När President Muhammadu Buhari från APC-partiet valdes in 2015 räknades detta som landets första fredliga maktöverföring. Buhari byggde då sin kampanj på att besegra terrorgruppen Boko Haram, som fortfarande är aktiva i framförallt den nordöstra delen av landet. Förutom hotet från Boko Haram, som har dödat tiotusentals civila och drivit omkring två miljoner människor på flykt, har det de senaste åren också uppstått en konflikt mellan Fulani, nomadiska muslimska boskapsskötare, och kristna bönder i Middle Belt. Detta område sträcker sig mellan den muslimska norra delen och den kristna delen i södra Nigeria. Konflikten har satt en ökad press på Buhari, då han själv tillhör Fulanistammen och därför har anklagats för att inte vara tillräckligt hård.

En annan käpphäst för Buhari under valkampanjen 2015 var den utbredda korruption som råder i Nigeria. Från vissa håll har det dock uttryckts en oro för att han ska ha använt korruptionsbekämpning som en täckmantel för att kunna hämnas fiender och förtrycka sina motståndare. Nigeria bedöms enligt Transparency International vara lika korrupt idag som innan Buhari presidentskap.

Ett område där korruptionen råder fritt är den nigerianska oljeindustrin. Nigeria är den största olje- och gasproducenten i Afrika och en stor del av den nigerianska ekonomin vilar på oljan, som utgör ca 80% av statens inkomst. Problemen handlar om allt från att politiker tjänar pengar genom statliga kontrakt till att regeringen tvångsflyttar människor som bor vid områden där olja utvinns eller raffineras. Exempelvis togs ett område i Sogho från kvinnliga bönder och bönder från grannbyn. Det ledde inte bara till att de förlorade sin främsta inkomstkälla, utan också till attacker från beväpnade män från grannbyn, vilka anklagar Sogho-borna för att ha sålt deras mark

Under årets valkampanj lade kandidaten från det största oppositionspartiet PDP, Atiku Abubakar, stor vikt vid ekonomin, som har stagnerat under Buharis tid. Arbetslösheten ökar ständigt. 55% av unga i Nigeria är arbetslösa och vid slutet av 2018 saknade 20,9 miljoner nigerianer arbete. Fattigdomen fortsätter att öka och 2018 blev Nigeria landet där flest personer lever i extrem fattigdom. Forskare på World Poverty Clock menar att orsakerna går att finna i korruption och misskötsel av oljeintäkter.

Trots att valets frågor i högsta grad påverkar kvinnors liv är kvinnors deltagande i beslutsprocesser nästintill obefintligt. Situationen för kvinnor inför valet var svårt enligt Mufuliat Fijabi, föreståndaren för gruppen Nigerian Women Trust Fund. Kvinnliga kandidater uppmanades att ge upp sina platser till män under partiledarvalen, ibland med hot och våld. Partiledare har också uppmanat kvinnor att inte kandidera till senatsval och att låta männen sköta politiken. Det har rentav hänt att kvinnors namn har tagits bort från de kandidatlistor som lämnats in till valkommissionen.

Den främsta kvinnliga kandidaten Oby Ezekwesili drog sig ur i januari. Hennes roll som medgrundare av Transparency International och BringBackOurGirls-kampanjen hade gjort henne till en favorit, men hon valde att dra sig ur för att istället skapa en koalition emot de två stora partierna som har innehaft regeringsmakten i olika perioder sedan 1999.

IKFF Nigeria närvarade över hela landet

Joy Onyesoh, ordförande IKFF Nigeria, tilldelades ett medborgarpris för sina fredsinsatser inför och under valet 2015.

IKFF Nigeria har inför och under även detta val arbetat genom metoden Women’s Situation Room (WSR). WSR är en process som verkar för att engagera och öka kvinnors deltagande i politiska och fredsbyggande processer samt för att förebygga våld under valprocesser. De har utbildat valobservatörer, vilka fanns på plats i samtliga av Nigerias 36 stater under valet förra helgen. Vidare sattes ett så kallat call center upp, dit människor kunde ringa in till ett gratisnummer och rapportera oroligheter, våld, brister i vallokalers tillgänglighet, problem med röstningsmaskiner, att en på felaktiga grunder blivit nekad att rösta osv. På plats i call centret fanns, förutom operatörerna, representanter från valkommissionen, så att inrapporterade problem kunde lösas så snabbt som möjligt. Nära kontakt hölls med lokala myndigheter runt om i landet.

IKFF Nigeria har fördömt våldet som uppstod i samband med valet och kommer framöver att presentera mer ingående rapporter över incidenter som skett. De har också fördömt att president Buhari, i en video som spridits, tittar på sin frus valsedel. ”Detta sätter ett oroväckande prejudikat som undergräver kvinnors rättigheter och deras möjlighet att fritt utöva sin rösträtt utan skrämsel eller störningar”, säger Joy Onyesoh, ordförande IKFF Nigeria.

Enligt den initiala rapporten från IKFF Nigeria gick valet bättre än 2015. Det var exempelvis högre valdeltagande. Dock utbröt våldsamheter vid flera vallokaler, allt från bråk till bombattacker rapporterades och enligt Reuters dödades 39 människor. Det fanns också brister vad gäller valmaterial, tillräcklig säkerhet, representanter från valkommissionen som dök upp försent eller inte alls, fel på röstmaskiner och rapporter om att vissa vallokaler inte släppte in kvinnor. Trots högre valdeltagande är det beklagligt att bara en tredjedel av landets röstberättigade la sin röst. En förklaring kan vara att valet sköts upp en vecka med bara några timmars förvarning, på grund av tekniska problem.

Vi ser fram emot att få mer djupgående rapporter från IKFF Nigeria utifrån det fantastiska arbete de genomfört för fred och kvinnors rättigheter i landet. Här kan ni läsa deras pressmeddelande från WSRN.

Relaterade artiklar