En majoritet av staterna vill förbjuda kärnvapen! - IKFF
Hem » Nedrustning » Kärnvapen » En majoritet av staterna vill förbjuda kärnvapen!

En majoritet av staterna vill förbjuda kärnvapen!

Förra veckan hölls möten om kärnvapennedrustning vid FN i Genève. En majoritet av staterna vill nu inleda förhandlingar för ett globalt förbud mot kärnvapen under 2017.

En särskild arbetsgrupp i FN inrättades förra året för att främja förhandlingar om kärnvapennedrustning, som länge har stått stilla. Alla stater har varit välkomna att delta i arbetsgruppen som under året sammanträtt tre gånger. I förra veckan hölls sista mötet.

107 länder i Afrika, Latinamerika, Karibien, Sydostasien och Stillahavsområdet, tillsammans med flera länder i Europa, förenades i fredags bakom ett förslag om att inleda helt nya förhandlingar nästa år med syfte att förbjuda kärnvapen. Det är ett historiskt förslag.

En liten samling stater motsatte sig rekommendationen om att inleda förhandlingar, men dessa lyckades inte blockera majoriteten. Under fredagen antog arbetsgruppen sin slutrapport genom omröstning och rapporten rekommenderar att en konferens ska hållas nästa år för att förhandla ”ett rättsligt bindande instrument för att förbjuda kärnvapen, som leder till deras totala eliminering”.

Kärnvapen är det enda massförstörelsevapen som ännu inte är förbjudet enligt internationell lag, trots att det otvetydigt är ett inhumant vapen med ofattbart grymma konsekvenser.

Resultatet från förra veckans möten i Genève är ett genombrott i kampen för att förbjuda och eliminera kärnvapen. Nästa steg väntas i oktober under de årliga förhandlingarna inom första utskottet i FN:s generalförsamling. Då kommer staterna förhoppningsvis besluta om ett mandat för att nästa år inleda förhandlingar om ett förbud mot kärnvapen.

IKFF arbetar tillsammans med över 400 organisationer världen över inom kampanjen ICAN för ett globalt kärnvapenförbud. Läs mer på ICAN:s hemsida.

Relaterade artiklar