Vi kämpar för en demokrati som erkänner oss – intervju med Diana Salcedo, IKFF Colombia - IKFF
Hem » Systersektioner » Colombia » Vi kämpar för en demokrati som erkänner oss – intervju med Diana Salcedo, IKFF Colombia

Vi kämpar för en demokrati som erkänner oss – intervju med Diana Salcedo, IKFF Colombia

På söndag går Colombia till val igen. För första gången kan landet, som befinner sig mitt i en skör fredsprocess, få en vänsterpresident. Fempers nyheter har intervjuat freds- och kvinnorättsaktivisten Diana Salcedo om militarismens koppling till klimaträttvisa och förväntningarna inför presidentvalet.

Diana Salcedo är chef på Internationella kvinnoförbundet för fred och frihets (IKFF) Colombiasektion, och besökte Stockholm i samband med FN:s klimatkonferens Stockholm+50. Hon arbetar sedan 17 år med genusfrågor kopplade till kvinnors rättigheter och sedan sju år på IKFF Colombia med fokus på fred, kvinnors rättigheter och klimaträttvisa.

Salcedo har en bakgrund inom forskning och fredsaktivism och har genom sitt engagemang velat bidra till samhällsförändring, berättar hon under intervjun som äger rum på Folkets forum i ABF-huset. Och hon konstaterar att den militaristiska världsbilden har ett högt pris.

– Utan tvekan är militarism en faktor som ökar våldet mot kvinnor och det könsrelaterade våldet. Främst för att militarismen innebär upprättandet av en hierarkisk vision om säkerhet, fokuserad på vapen och försvaret av stater både internt och externt.

Läs hela intervjun på FemPers Nyheter.

Relaterade artiklar