Notan för kärnvapen år 2022 – 839 miljarder kronor IKFF
Hem » Nedrustning » Kärnvapen » Notan för kärnvapen år 2022 – 839 miljarder kronor

Notan för kärnvapen år 2022 – 839 miljarder kronor

År 2022 spenderade de nio kärnvapenstaterna 1 596 269 kronor per minut på kärnvapen. Det är totalt 839 miljarder kronor på ett år och en ökning för tredje året i rad. Det visar ICAN:s nya rapport ”Wasted: 2022 Global Nuclear Weapons Spending.

Nio länder spenderade 82,9 miljarder dollar (839 miljarder kronor) på kärnvapen, varav den privata sektorn tjänade minst 29 miljarder dollar under 2022. USA spenderade mer än alla andra kärnvapenstater tillsammans, 43,7 miljarder dollar. Ryssland spenderade 22% av vad USA gjorde, 9,6 miljarder dollar, och Kina spenderade drygt en fjärdedel av USA:s totala summa, 11,7 miljarder dollar.

Detta är ICAN:s (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons) fjärde rapport som dokumenterar massiva investeringar i globala kärnvapenutgifter. I en ständigt föränderlig och utmanande säkerhetssituation, från hot om klimatförändringar till covid-19-pandemin och den ryska invasionen av Ukraina, har utgifterna för kärnvapen ökat stadigt, utan att detta har lett till någon mätbar förbättring av säkerheten. Om något blir situationen värre.

Företagen kastar pengar på lobbyister och forskare för att hävda kärnvapnens fortsatta relevans och värde. Men facit visar att massförstörelsevapen är oanvändbara för att hantera moderna säkerhetsutmaningar. Istället kan de avsluta den globala civilisationen som vi känner den.

FN:s kärnvapenförbud är det multilaterala svaret på det oansvariga beteendet hos alla kärnvapenstater som slösar pengar på sina kärnvapen. Det är den normativa barrikaden mot hot om att använda kärnvapen. Alla länder bör ansluta sig till detta banbrytande internationella instrument för att förbjuda utveckling och underhåll av kärnvapen och förhindra eventuell användning av dem genom att se till att de elimineras.

Du hittar rapporten ”Wasted: 2022 Global Nuclear Weapons Spending” här (på engelska).

Vill du lära dig mer? Besök vår sida för kärnvapen på vår hemsida.

Relaterade artiklar