Pressmeddelande: 76% av svenskarna emot utvecklingen av autonoma vapen i ny undersökning - IKFF
Hem » Nedrustning » Mördarrobotar » Pressmeddelande: 76% av svenskarna emot utvecklingen av autonoma vapen i ny undersökning

Pressmeddelande: 76% av svenskarna emot utvecklingen av autonoma vapen i ny undersökning

76% av svenskarna emot utvecklingen av autonoma vapen i ny undersökning

  • I de 28 undersökta länderna 2020 motsätter sig mer än tre av fem personer (62%) utvecklingen av vapensystem som skulle välja och attackera mål utan mänsklig inblandning.
  • Det starkaste motståndet finns i Sverige (76%).
  • Motståndet mot mördarrobotar var starkt bland både kvinnor (63%) och män (60%).
  • Två tredjedelar (66%) av de som motsatte sig utvecklingen sa att de var mest oroade över att vapnen skulle innebära ”att gå över en moralisk gräns eftersom maskiner inte ska tillåtas döda.”

Sverige måste agera

– Det starka motståndet mot mördarrobotar i Sverige visar att människor förstår de katastrofala följderna om vi överlåter beslut om liv och död till robotar. Det skulle förändra krigföringens natur i grunden med konsekvenser vi inte kan överskåda, säger Malin Nilsson, generalsekreterare Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, IKFF.

– Det är tydligt att den svenska befolkningen tillsammans med en majoritet av de övriga tillfrågade länderna vill stoppa utvecklingen av helt autonoma vapen. Det är hög tid att politikerna lyssnar och driver på för det förbud som det finns ett tydligt mandat för, säger Agnes Hellström, ordförande på Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen.

Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, IKFF, och Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen driver Campaign to Stop Killer Robots i Sverige, en global kampanj som samlar över 170 organisationer i 65 länder till stöd för ett förbud mot mördarrobotar (helt autonoma vapen).

Ökat globalt motstånd mot mördarrobotar
Resultaten av denna enkät visar att även då covid-19 och ekonomisk osäkerhet dominerat rubrikerna 2020, är allmänhetens medvetenhet om och inställning till utvecklingen av mördarrobotar fortfarande stabil och stark. I själva verket ökade motståndet mot mördarrobotar i 13 av de 26 länder som tidigare undersöktes 2018, med de största ökningarna i Brasilien (upp 16%), Israel (upp 12%), Japan (11%) och Sydafrika (upp 7%) följt av Australien och Sverige (båda upp 5%).

Om undersökningen
Detta är den tredje Ipsos-undersökningen på sex år som undersöker motståndet mot mördarrobotar. Den första undersökningen som gjordes 2017 visade att endast 56% av de tillfrågade motsatte sig mördarrobotar. År 2020 ökade motståndet till 62%.

Undersökningen av Ipsos beställdes av Campaign to Stop Killer Robots och genomfördes i december 2020. Den undersökte 19 000 personer i 28 länder på mellan 500 och 1000 personer i varje land. Mer information om undersökningen här.

Kontakt:
Elin Liss, kommunikationsansvarig IKFF
Telefon: 073-647 19 71
Mejl: elin.liss@ikff.se

Mer information om mördarrobotar hittar du på vår och kampanjens hemsida.

Relaterade artiklar