Tal 8 mars: För kvinnor i Iran och Afghanistan - IKFF
Hem » Systersektioner » Afghanistan » Tal 8 mars: För kvinnor i Iran och Afghanistan

Tal 8 mars: För kvinnor i Iran och Afghanistan

Tal på Mynttorget i Stockholm på internationella kvinnodagen år 2023.

Hej, mitt namn är Daniella Johnsson, och jag är ordförande för Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, IKFF. IKFF är en global feministisk fredsorganisation som i år fyller 108 år. Vi finns i omkring 50 länder världen över, ett av dessa länder är Afghanistan.

En av våra medlemmar, Qamar Niazi tvingades fly och hamnade i en liten by i Dalarna efter att talibanerna återtog makten år 2021. Hon hälsar oss idag med följande ord:

”Jag vill tacka för att ni tänker på kvinnorna i Afghanistan denna dag, som tillhör alla världens kvinnor. På denna dag har Afghanistans kvinnor inte sin frihet. De vill bara ha sina rättigheter. Rätten till utbildning är den viktigaste. Jag vill säga till Europa och FN, hjälp afghanska kvinnor med detta. Alla afghanska kvinnor behöver, och har rätt till, utbildning, det är en anledning till att leva.”

Andra kvinnor och flickor som nu, i denna stund, kämpar för sina mänskliga rättigheter är de i Iran, som med mod och ledarskap möter ett enormt patriarkalt förtryck. Nu senast i form av gasattacker.

Jina (Mahsa) Amini blev efter sin brutala död en symbol för rätten till frihet, och många unga har sen dess fått offra sina liv för den kampen.

I februari skickades ett brev från 39 internationella kvinno- och människorättsorganisationer, bland annat internationella IKFF, till europeiska regeringar, däribland Sverige. Länderna uppmanades att idag, på den internationella kvinnodagen, kalla upp iranska ambassadörer och kräva att regimen:

Slutar fängsla och utöva våld mot kvinnor som kräver grundläggande rättigheter och avbryter alla avrättningar av politiska fångar och upphäva alla dödsdomar mot demonstranter.

IKFF ser fram emot ett fritt Iran, vi ser fram emot den dag vi kan välkomna en ny iransk IKFF-sektion till vår globala rörelse, vi ser fram emot ett fritt Iran, och ser fram emot fred, frihet och feminism världen över.

Kvinna, liv, frihet/Jin Jiyan Azadi

Relaterade artiklar