Tal på FN:s dag för totalt avskaffande av kärnvapen - IKFF
Hem » Nedrustning » Kärnvapen » Tal på FN:s dag för totalt avskaffande av kärnvapen

Tal på FN:s dag för totalt avskaffande av kärnvapen

Tal på Mynttorget i Stockholm den 25/9 – 22 inför FN:s dag för totalt avskaffande av kärnvapen (26/9).

Hej, 

Jag heter Malin Nilsson, och jag är generalsekreterare för Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, IKFF. Vi är en över 100 år gammal feministisk fredsorganisation. 

Vi samlas här idag under ett nio meter högt svampmoln, för att påminna Sverige om vad konsekvenserna av kärnvapen är.  

Men även om konstverket här bakom mig är imponerande, kan det aldrig fånga den förödelse och skräck som en verklig kärnvapenattack skulle innebära.  

De flesta av oss kan knappt föreställa sig det. 

Tyvärr finns det dem som vet alltför väl vad kärnvapen är.  

De som överlevt bombningarna av Hiroshima och Nagasaki vet vad kärnvapen är. 

De som överlevt provsprängningarna av kärnvapen i Kazakstan, på Marshallöarna och i Australien vet vad kärnvapen är. 

De som lever och dör med effekterna av kärnvapen, som förgiftat deras kroppar, deras barns kroppar, deras marker, vatten och grödor, de vet vad kärnvapen är.  

Kvinnors kroppar bär bokstavligt talat konsekvenserna av strålningen som kärnvapen utsöndrar. Missfallen och de dödfödda barnen. Skammen som har lagts på dem för att de inte kan föda friska barn. Cancern, som drabbar kvinnor i dubbelt så hög grad som män. 

Kärnvapen är patriarkatets kronjuvel. De används för att utöva makt, hota och förtrycka i en pågående tävling om vems som är störst. Kärnvapen ger män som Vladimir Putin maktfullkomligheten att invadera ett annat land. Senast i veckan hotade Putin att använda kärnvapen om någon lägger sig i hans folkrättsvidriga invasion av Ukraina. 

Men kärnvapen är inte bara ett maktmedel som aldrig är tänkt att användas, de är verkliga och de är ett verkligt hot mot allas vår säkerhet.  

Tyvärr verkar våra politiker inte förstå.  

Det pratas nu om kärnvapen som skydd mot andra kärnvapen.    

Sverige, som länge varit en stark röst för nedrustning, kan plötsligt inte utesluta att det finns tillfällen då det skulle vara legitimt att använda kärnvapen.  

Vi vägrar att acceptera att våra makthavare kan (komma att) stödja användandet av massförstörelsevapen mot andra människor i vårt namn.  

För att citera kärnvapenöverlevaren Setsuko Thurlow: ”Dessa vapen är inte ett nödvändigt ont; de är den ultimata ondskan.” 

Det finns inga rätta händer för kärnvapen. Det enda sättet att säkerställa att kärnvapen aldrig används igen är att alla stater gör sig av med dem.  

Det kan kännas omöjligt. Men historien har visat att det är just under de svåraste omständigheterna som fönster till förändring kan öppnas.  

FN:s konvention om förbud mot kärnvapen erbjuder en del av lösningen. Det är det enda avtal som förbjuder inblandning i alla kärnvapenrelaterade aktiviteter och samlar ett växande antal länder som tillsammans sätter press på alla kärnvapenstater att nedrusta.  

Du kan välja att också vara en del av lösningen genom att skriva under vårt upprop för att stoppa svenskt stöd till kärnvapen.  

Tack! 

Relaterade artiklar