
Kriget i Sudan har nu pågått i 666 dagar och fortsätter att hålla landet i en humanitär katastrof. Nästan en miljon människor har tvingats fly till grannlandet Tchad, varav 90 procent är kvinnor och barn. Många i Sudan och på flykt har utsatts för brutala övergrepp, inklusive tortyr, våldtäkter och sexuellt slaveri. IKFF Sverige arbetar för att stärka och lyfta sudanesiska kvinnors röster. Vi har nära kontakt med Ikhlas Mahmoud, grundare och ordförande för IKFF Sudan, och hon beskriver en hemsk verklighet:
”Tyvärr förvärras situationen i Sudan varje dag på grund av våldsupptrappningar som ökar lidandet för civila, särskilt de utsatta grupperna som kvinnor, barn och äldre, som utsätts för alla former av övergrepp och brott mot mänskligheten som begås av RSF (janjawidmilisen). Detta inkluderar attacker mot civila, mord på oskyldiga människor, våldtäkter och kidnappningar av kvinnor. Kvinnor drabbas särskilt hårt av den pågående väpnade konflikten, då RSF använder sexuellt våld mot kvinnor och flickor som ett krigsföringsmedel. Kvinnor har utsatts för alla typer av sexuellt och könsbaserat våld, massvåldtäkter och slaveri. Fördrivna kvinnor och flickor utsätts för sexuellt utnyttjande och sexuellt våld i flyktingläger och under flykten till grannländerna för att söka skydd. Därför krävs omedelbara åtgärder för att skydda kvinnor mot konfliktrelaterat sexuellt våld.”
I ett pressmeddelande den 29 januari, publicerat av 23 internationella humanitära organisationer, varnas det för den akuta flyktingkrisen i Tchad där nästan en miljon människor har tvingats på flykt till följd av kriget i Sudan. Bland organisationerna som står bakom uttalandet finns Norwegian Refugee Council (NRC), CARE, Oxfam och International Rescue Committee (IRC).
Den 15 december rapporterade Human Rights Watch att människorättsbrott och övergrepp, såsom gruppvåldtäkter och kidnappningar, används som vapen i konflikten. Detta kräver omedelbara åtgärder från det internationella samfundet för att skydda civila och ställa förövarna till svars.
IKFF uppmanar därför FN och det internationella samfundet att:
- Fördöma de människorättsbrott och grymheter som milisen begår, arbeta för att få ett slut på den väpnade konflikten och grymheterna samt ställa RSF-milisen till svars för de brott mot mänskligheten de har begått.
- Vidta omedelbara åtgärder för att få ett slut på sexuellt och könsbaserat våld.
- Införa ett könsmedvetet förhållningssätt för att skydda kvinnor från konfliktrelaterat sexuellt våld.
- Implementera agendan för kvinnor, fred och säkerhet (WPS) och FN:s säkerhetsråds resolution 1325.
- Vidta omedelbara åtgärder för att tvinga milisen att följa internationell rätt och konventioner som rör skydd av civila i konfliktområden.
Läs även det vi tidigare har skrivit om Sudan:
Kommentar: Historiskt fredsavtal i Sudan
Ett år sedan protesterna startade i Sudan
Fredliga protester bemöts med våld – uttalande från IKFF Sudan
555 dagar av krig i Sudan: ”Vi måste stå sida vid sida med de sudanesiska kvinnorna”
Uttalande: vi fördömer militärens övertagande i Sudan
Ett feministiskt perspektiv på krisen i Sudan